Water bestaat onder andere uit diverse mineralen en zouten zoals magnesium en calcium. Gedemineraliseerd water maak je door bijna alle ionen, zoals zouten en mineralen, uit het water te halen. Daarom wordt dit water ook wel ontzout water of gedeïoniseerd water genoemd. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt. Je kan ook zelf demi-water maken van het water uit de kraan met een ionenwisselaar.
Waarvoor gebruik je gedemineraliseerd water?
Demi-water is een afkorting van gedemineraliseerd water en wordt voor veel uiteenlopende dingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een glazenwasser of een autowasstraat. Dit zuivere water zorgt ervoor dat er geen strepen op de ramen en auto’s achterblijven. Maar ook voor industriële en wetenschappelijke doeleinden wordt er gebruik van gemaakt. Het heeft een neutrale pH-waarde waardoor het geschikt is om te gebruiken als testwater. Daarnaast gebruikt men demi-water om de elektrode van een pH-meter af te spoelen. Op deze manier blijft je apparatuur in topconditie.
Wat is het verschil tussen gedemineraliseerd water en gedistilleerd water?
Gedestilleerd water maak je door stoom van kokend water op te vangen en vervolgens laat condenseren. Dit proces haalt alle anorganische zouten en veel organische stoffen eruit om zeer zuiver water te maken. Demi-water is minder puur maar wel goedkoper. Gedemineraliseerd water drinken is geen goed idee. Kraan water bevat kleine hoeveelheden mineralen en zouten die ons lichaam nodig heeft. Wanneer je demi-water drinkt haalt het de goede mineralen uit ons lichaam. Het beste is om dit water te gebruiken voor het reinigen en onderhouden van je pH-meter.