IJkvloeistof

Kalibratievloeistof

Wanneer je een pH meter opnieuw wilt kalibreren of ijken heb je kalibratievloeistof nodig. Op pHmeters.nl kun je ijkvloeistoffen kopen voor je pH meter. Deze vloeistof is verkrijgbaar met een pH waarde van 4,01 en 7,00. Daarnaast hebben we ijkvloeistof voor een EC meter.

Een pH-meter ijken in 5 stappen:

  1. Zet de pH-meter aan wacht tot deze is opgewarmd (bekijk de handleiding van je pH-meter)
  2. Gebruik twee pH-buffer vloeistoffen met vastgestelde pH-waardes. De eerste is een neutrale ijkvloeistof van pH 7 en een tweede vloeistof van pH-4.
  3. Reinig de elektrode van de pH-meter. Gebruik hiervoor demiwater  (gedemineraliseerd water) of gedestilleerd water en droog de elektrode vervolgens voorzichtig af met schoon keukenpapier.
  4. Het is belangrijk dat voor de kalibratie zowel de elektrode als de kalibratievloeistoffen op gelijke kamertemperatuur zijn. Na het afspoelen van de elektrode met gedestilleerd water, kan het zijn dat deze wat kouder is dan de pH-4 en pH-7 vloeistof. Wacht tot ze allemaal op gelijke temperatuur zijn. Vervolgens steek je de pH-meter in de ijkvloeistof van pH-7 en druk op de “kalibreer” knop.
  5. De laatste stap is hetzelfde als stap 4, maar dan met de pH-4 vloeistof. Spoel de elektrode nogmaals schoon met gedestilleerd water en droog deze voorzichtig af met schoon keukenpapier. Steek de pH-meter in de ijkvloeistof van pH-4 en druk op de “kalibreer” knop.

* Gedestilleerd water kun je vrij goedkoop bij de lokale bouwmarkt kopen, bijvoorbeeld de Hornbach, Gamma of Praxis.

Nu is de ijking van je pH meter klaar. Voor het beste resultaat spoel je de elektrode van je meter voor en na elk gebruik goed schoon. Doe een beetje KCl bewaarvloeistof in de beschermdop van de elektrode. Plaats de elektrode in de bewaarvloeistof. Lees altijd voor gebruik de handleiding van je pH/EC-meter door.

Toont alle 8 resultaten