De pH-waarde van je urine en speeksel kun je thuis zelf testen. Na enkele seconden heb je al resultaat en zie je of jouw lichaam in balans is.

Wat betekend de pH-waarde van je lichaam?

De pH-waarde in urine, speeksel of bloed is een indicator voor een goede gezondheid. Het is belangrijk dat deze pH-waarde in balans is. Normaal gesproken verlaten de zuren het lichaam via je darmen, huid, longen en nieren. Maar wanneer dit niet het geval is, ontstaat er een te hoge of te lage pH-waarde.

Hoe herken je een verstoorde pH-waarde?

Een te hoge of een te lage pH-waarde kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals huidklachten, vermoeidheid, gewichtstoename of veel vocht vasthouden. Maar ook cellulitis, vieze adem, en een onaangename zweetlucht kunnen worden veroorzaakt wanneer je pH-waarde niet in orde is. Vaak merk je helemaal niets wanneer je pH-waarde verstoord is. Daarom is het verstandig om dit in de gaten te houden. De pH-waarde meten in je urine of speeksel is heel makkelijk en pijnloos.

Hoe gebruik je de pH test strips?

Met deze test strips kun je de pH-waarde in je speeksel en je urine meten. Spuug een beetje speeksel op een lepel en leg daar de test strip twee seconden in. Wacht ongeveer 15 seconden voor resultaat. Test je urine door een beetje op te vangen in een potje en houdt de strip er heel even in. Je kunt er ook overheen plassen als je dit handiger vindt. Na 15 seconden lees je de pH-waarde af door de kleur op de strip te vergelijken met de tabel.

Om volledig inzicht te krijgen in de pH-waarde van je lichaamsvloeistoffen, is het aan te raden om zowel de urine als het speeksel te testen. Test de pH op verschillende tijdstippen van de dag en registreer de metingen over een langere periode om een vollediger beeld te krijgen. Probeer elke dag onder dezelfde omstandigheden te testen, d.w.z. zowel de eerste als de tweede urine en het speeksel als eerste in de ochtend.

Bij welke pH-waarde ben je gezond?

De pH kan zuur, neutraal of basisch zijn. Hoe lager de pH-waarde hoe zuurder de urine is. Wanneer je pH-waarde te hoog is wordt dit basisch genoemd. De optimale pH-waarde in speeksel zit tussen de 6,00 en 7,50 en van urine tussen de 4,50 en 8,40. Wanneer jouw resultaat hiervan sterk afwijkt is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts voor verdere onderzoeken.

PH test strips kopen

PH-meters meten tot op een honderdste nauwkeurig maar test strips zijn minder nauwkeurig. Wanneer je de pH-waarde nauwkeurig wilt opmeten is het aan te raden om een pH-meter te kopen. Naast de test strips voor urine en speeksel vind je op phmeters.nl nog meer meetinstrumenten voor het testen van pH-waarden, EC waarden en temperatuur. Onze pH meters zijn geschikt voor bijvoorbeeld zwembaden, aquaria en andere vloeistoffen.