Veel beginnende aquariumhouders hebben gehoord van de pH-waarde, maar zijn er nog niet van bewust hoe belangrijk het is om deze waarde in het aquarium stabiel te houden. De kwaliteit van het water heeft direct invloed op de gezondheid van de vissen. Alleen al de basis kennen is genoeg om sterke en gezonde vissen te kweken.

pH meter kopen?

Op pHmeters.nl vind je alle benodigdheden. Van een goedkope pH meter tot pH controllers. Maar ook vervangende onderdelen zoals elektrodes, ijkvloeistoffen en bewaarvloeistof voor je pH meter.

pH-waarde in aquarium

De pH-waarde is de maat voor de zuurgraad of de alkaliniteit van het water. De pH-schaal varieert tussen 1 en 14. Bij een waarde van 7 is het water neutraal. Dit betekend dat het water noch zuur noch alkalisch is. Naarmate de waarde lager wordt, wordt het water zuurder; naarmate de waarde omhoog gaat wordt het water alkalisch.

De pH-schaal is logaritmisch. Dit betekend dat een pH-waarde van 5 bijvoorbeeld 10 keer zuurder is dan een pH van 6, en een pH van 4 is 100 keer zuurder dan een pH van 6. Dus wanneer de vissen vrolijk zwemmen in water met een pH van 7, en de pH stijgt naar 8, dan is het water 10 keer zo alkalisch als wat het zou moeten zijn. Is de pH-waarde 9, dan leven de vissen 100 keer zo alkalisch dan aanbevolen. Hierdoor zijn kleine veranderingen in de pH-waarde van het water in een aquarium erg stressvol voor vissen. Dit kan uiteindelijk ook fataal zijn voor de dieren.

Een aquarium onderhouden

Het ecosysteem in het aquarium moet natuurlijk zoveel mogelijk overeen komen met de natuurlijke omstandigheden. De pH-waarde moeten dus regelmatig en nauwkeurig opgemeten worden. Ook belangrijk is dat de bewoners van het aquarium ongeveer hetzelfde gewenste pH-waarden hebben. Het is niet handig om een vis die een waarde van 6 nodig heeft het water te laten delen met een vis die een waarde van 8 nodig heeft. Een van beide vissen zal constant onder grote stress staan.

PH-waarde van je aquarium in balans houden

Dieren in een aquarium zijn op hun best wanneer de pH-waarde stabiel blijft. Met de pH-tester kan je de huidige pH-waarde binnen enkele seconden controleren en bij eventuele afwijkingen meteen bijstellen.

Er zijn verschillende manieren om de pH-waarde van uw water te beïnvloeden. Er zijn chemische toevoegingen die je direct aan het water kunt toevoegen en die de pH verhogen of verlagen. Natuurlijke middelen kunnen ook worden gebruikt om de pH van het water te veranderen. Het toevoegen van turf in de tank of filter zal het water verzuren. Minerale zouten zoals calcium (te vinden in kalksteen of in sommige schelpen) zullen de alkaliniteit en pH verhogen.

Tips voor een succesvol aquarium

Een aquarium succesvol onderhouden is niet moeilijk maar je moet het maar net even weten hoe. Combineer dieren die het goed met elkaar kunnen vinden. De filter en de ventilatie zijn ook belangrijk. Haal elke 14 dagen een deel van het water eruit en vervang met vers water. Kies het juiste voer. En zorg dat de beplanting gezond blijft.