Schoon en hygiënisch water in het zwembad is belangrijk. In stilstaand water kunnen bacteriën zich snel verspreiden. Daarom wordt er chloor in het zwembad gebruikt om het water te desinfecteren en de bacteriën te doden. Maar wanneer de zuurgraad niet goed is werkt het chloor niet optimaal. Daarom is de pH-waarde net zo belangrijk. Met een goede pH meter kun je de waarde van het water vaststellen.

Waarom pH-waarde meten in een zwembad?

Heel simpel gezegd: de pH-waarde laat zien wat de zuurgraad van het zwemwater is. Als je de pH-waarde van je zwembad niet weet kun je dit ook niet corrigeren. En een te hoge of een te lage pH-waarde kan ernstige gevolgen hebben voor het zwembad en de gezondheid.

Een pH meter kopen

Voor het vaststellen van de pH waarde in je zwembad kun je een pH meter gebruiken. Op pH meters.nl vind je betrouwbare meetinstrumenten in diverse prijsklassen. Wil je een goedkope pH meter kopen, of pH strips voor het testen van je zwembadwater? Op pHmeters.nl vind je naast diverse meetinstrumenten en onderdelen ook benodigdheden zoals ijkvloeistoffen en bewaarvloeistof.

De ideale pH-waarde

De zuurgraad van een zwembad wordt gemeten op een schaal van 1 tot 14, waarbij de ideale pH-waarde 7,2 is. Maar het chloor werkt ook nog goed wanneer de waarde tussen de 6,8 en 7,8 zit. Alles wat daarboven of onder zit kan vervelende gevolgen hebben.

Gevolgen van een te hoge pH-waarde

Een te hoge pH-waarde kan bijvoorbeeld het chloor inactief maken. Bij een pH van bijvoorbeeld 8,0 zal ongeveer maar 20% van het chloor zijn werk doen. Hierdoor wordt het water niet goed meer gedesinfecteerd en zo kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden in het zwembad. Een ander gevolg van een te hoge pH-waarde is dat er kalkaanslag kan vormen. Hierdoor wordt het water troebel en vies.

Gevolgen van een te lage pH-waarde

Wanneer er een te lage pH-waarde wordt gemeten, moet er gelijk iets aan gedaan worden. Bij een te lage pH-waarde is het water te zuur. Hierdoor kunnen je ogen geïrriteerd raken tijdens het zwemmen. Maar dit kan ook leiden tot corrosie aan de filterpomp, warmtewisselaar en warmtepomp waardoor de levensduur van deze materialen aanzienlijk korter wordt.

pH-waarde verbeteren

De zuurgraad of te wel je pH-waarde onderzoeken doe je door middel van een test. Dit kan met een elektronische meter of met pH test strips. Wanneer je een strip een paar seconden in het water houdt verkleurt het kaartje. De kleur geeft de zuurgraad van je water aan. Met de pH-plus en de pH-min kun je de zuurgraad weer in balans brengen. Tip: doe eerst de pH-verbeteraar in het water en voeg pas na een uur chloor toe aan het water.